Węglowodany dla zdecydowanej większości osób są głównym źródłem energii w diecie. To właśnie ich źródła stanowią sporą część posiłku, a my spożywając je, dostarczyć możemy nie tylko energii, ale również wiele cennych nutraceutyków. Analizując rozpiski diet różnych osób, spotkać można się dość często z obecnością w posiłkach ryżu, płatków owsianych [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu: Ile białka potrzebuje sportowiec? Czy ilość leucyny w porcji ma znaczenie? Ile potrzeba białka roślinnego, a ile tego pochodzenia zwierzęcego? W powiedzeniu „Jesteś tym, czym jesz” tkwi wiele prawdy. Niestety mimo dostępnej na wyciągnięcie ręki całej wiedzy ludzkości (w tym gotowych opracowań dotyczących [...]
[...] sesje treningowe, gorsze samopoczucie i mniejszy progres. Z tego powodu warto zainwestować w ten suplement. Część glutaminy jest dostarczanej z pożywieniem, jednak często dieta nie pokrywa koniecznego progu do odpowiedniej regeneracji naszego ciała. BCAA BCAA jest bardzo popularnym suplementem, który powinien znaleźć się wśród naszego zestawu [...]
[...] rzekomych niedoborów, a opłacani lobbyści sugerują, że prawie każdy mężczyzna powinien brać testosteron, niezależnie jakie ma wyjściowe stężenie w ustroju. I faktycznie dieta wysokobiałkowa, w której dostarczano za mało energii (białko jest materiałem budulcowym, a nie energetycznym) spowodowała, że stężenie testosteronu było u mężczyzn [...]
[...] szynki, liczne produkty wzbogacane MOM. Uparci i wbrew nauce Te same osoby twierdzą, że picie alkoholu i palenie tytoniu wcale nie są takie groźne dla zdrowia, a ich dieta bez wątpienia spowoduje pojawienie się licznych chorób, kwestia nie czy, ale kiedy. Gdyby hipokryzja mogła latać, linie lotnicze by zbankrutowały. Niestety, często [...]
[...] w tygodniu. Szpinak Każdy kojarzy zapewne Popeya z wielkim bicepsem wcinającego szpinak z puszki. Szpinak, podobnie jak wiele innych warzyw, powinien zostać uwzględniony w dietach ukierunkowanych na redukcję zbędnej tkanki tłuszczowej. Zawiera całkiem spore ilości nierozpuszczalnego błonnika, a także związków o charakterze antyoksydacyjnym. [...]
Odżywki białkowe kojarzymy głównie z budową masy mięśniowej, tymczasem białko jest ważnym składnikiem odżywczym w procesie odchudzania. Dostarczenie wystarczającej ilości protein może przyspieszyć metabolizm, zmniejszyć apetyt i pomóc w utracie tkanki tłuszczowej, minimalizując jednocześnie spadek masy mięśniowej. Podsumowanie Odżywki białkowe [...]
[...] więcej niż w przypadku masła) 6% tłuszczów wielonienasyconych (tyle samo, co w przypadku diety z masłem). Dieta oparta o masło dostarczała 1926 kcal, 80,7 g tłuszczu, dieta z oliwą 1951 kcal i 82,7 g tłuszczu. Oba schematy dostarczyły 79 g białka i 222 g węglowodanów. W jednym przypadku jedzono 50 g masła dziennie, w drugim dostarczano 50 [...]
[...] węglowodanów dziennie), które mogą dobrze spełniać swoją funkcję w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej, ale już niekoniecznie na tzw. masie. I odwrotnie, wysokowęglowodanowa dieta wcale nie musi sprawdzać się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ogólnie w diecie należy wdrażać drobne zmiany, a nie rewolucję. Dokonuj modyfikacji jednej rzeczy i [...]
Wiele filozofii treningu głosi, iż nie ma złych ćwiczeń, a każda droga prowadzi do celu. Gdyby to była prawda, nikt nie sprzedawałby maszyn treningowych, sztangi i hantli – wystarczyłaby joga, trening z obciążeniem własnego ciała, bieganie czy pływanie. Niestety ludzie nie są i nie mogą być równi, nawet pod względem osiąganych na treningu efektów. [...]
Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]
Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]
W nowym roku wiele osób postanawia schudnąć, poprawić formę, zacząć biegać, odwiedzać siłownię lub zająć się innym rodzajem aktywności fizycznej. Jak ułożyć plan, aby tym razem przedsięwzięcie się powiodło? Po pierwsze: porządki w lodówce Jeśli nie będziesz kupować żywności drugiej kategorii (parówki z MOM) i odpadów mleczarskich (np. sery [...]
[...] czerpana zarówno z węglowodanów, jak i tłuszczów. Jeśli dla kogoś chodzenie ma być rodzajem treningu wspomagającego redukcję tkanki tłuszczowej, to suplementacja i stosowana dieta będą się różnić, w porównaniu do normalnych warunków. Rozkład makroskładników w diecie w zależności od celu Cel: maksymalne osiągi, ilość białka: 1,5 – 2,2 g na kg [...]
Trening siłowy może być nieskutecznym rozwiązaniem albo bardzo przydatnym narzędziem w trakcie procesu redukcji tkanki tłuszczowej. Jak zwykle chodzi o parametry sesji. Przede wszystkim chciałbym zaznaczyć, iż ogromne rzesze osób próbują robić z treningu siłowego interwały, innymi słowy łapać kilka srok za ogon jednocześnie (masa, siła, [...]
KFC, czyli Kentucky Fried Chicken, amerykańska sieć barów szybkiej obsługi, założona w 1930 roku przez Harlanda Sandersa, w Polsce od 1993 roku, a aktualnie jest ich już w kraju ponad 200. Ta restauracja jest jedną z najlepszych fastfoodów jeżeli chodzi o cheat meal. Ich główną dewizą są kurczaki, których smak jest niemożliwy do podrobienia. Lecz [...]
W świecie sportów siłowych wiemy, jak ważna jest dieta oraz dostarczenie wszystkich makro- i mikroelementów. Nikt nie zaprzeczy, że ilość i jakość białka jest szczególnie ważna u osób aktywnych, a w szczególności w branży kulturystycznej. Najczęściej w naszej diecie to właśnie mięso gra istotną rolę, dzięki niemu możemy w łatwy sposób dostarczyć [...]
[...] często z braku czasu na przygotowanie np.: drugiego śniadania w domu. Produkt ten jest uważany za zdrowy i zdecydowanie bardziej wartościowy niż zwykłe pieczywo, którego na dietach redukcyjnych najczęściej staramy się unikać. Producenci wyszli naprzeciw naszym oczekiwaniom i oferują przeróżne smaki i rodzaje pieczywa chrupkiego, tym samym chcąc [...]
Zwiększenie ilości białka w diecie jest jedną z najprostszych modyfikacji sprzyjających pozbywaniu się tkanki tłuszczowej. Czy mamy dowody na to, iż tego rodzaju interwencja jest skuteczna? Tak, liczne, ponieważ w ostatnich kilkunastu latach przeprowadzono wiele takich eksperymentów. Badanie naukowe - dodatek dla zaawansowanych czytelników W [...]
[...] dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnych witamin oraz minerałów, przede wszystkim tych, które wykazują działanie przeciwzapalne, dzięki którym nasz kościec jest stabilniejszy. Po raz kolejny okazuje się, że dieta to nieodłączny element nie tylko kształtowania sylwetki, ale też w kwestii naszego zdrowia. Dlatego zadbajmy o naszą dietę już dziś!